Itır yağının faydaları

Itır yağı, Latince ismi pelargonium graveolens olarak bilinen ıtır bitkisinden elde edilen, güzel, çiçeksi uçucu bir yağdır. Tatlı ve gül benzeri bir aromaya sahiptir. Kokusu uzun ömürlü ve güçlüdür. Sadece küçük bir miktar kullandığınızda bile günlerce kokusunu alabilirsiniz.

Geleneksel olarak sağlıklı ciltler için onarım veya yenilenme gibi ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılır. Diğer yandan, duygulara olan desteği ile de bilinmektedir. Genellikle olumsuzluğun

Devamı

Hodan yağının faydaları

Hodan yağı, yıldız şeklindeki küçük mavi çiçeklere sahip olan hodan bitkisinin çiçeklerinden türetilmektedir. Yağ, bitkinin tohumlarından gelmektedir. Hodan yağı cilt bozuklukları için topikal olarak kullanılmasıyla ünlenen bir yağ olsa da, insan vücudu tarafından üretilemeyen uçucu yağların en zengin kaynaklarından biri olarak kabul edilmektedir.

Hodan yağı, çok miktarda gama-linoleik asit (GLA) olarak bilinen bir omega-6 yağ asidi içerir. Gamma linoleik asit, çuha

Devamı

Hindistan cevizi yağının faydaları

Hindistan cevizi yağı, kırılarak açılan hindistancevizi meyvesini işleyerek oluşturulan sağlıklı ve doğal bir yağdır. Dünya çapında ve tarih boyunca birçok kültür, sağlık teşvik etmek, kendilerini güzelleştirmek ve geleneksel yemekleri pişirmek için hindistancevizi yağı kullanmıştır. Uzun yıllar Batı toplumunun yağdan duyduğu korku, hindistan cevizi yağını masadan uzak tuttu, ancak yapılan tıbbi araştırmalar bu yağın avantajlarına ışık tuttu ve sonuç olarak

Devamı

Hardal yağının faydaları

Hardal tohumlarından ekstrakte edilen bu yağ, hardal yağı olarak bilinir. Ekstrakte edilen üç çeşit yağ arasında, uçucu yağ, yağlı bitkisel yağ ve soya yağı gibi baz yağla infüze edilen yağlar bulunmaktadır. Yağlı bitkisel yağ daha keskindir ve tohumlardan yapılır. Uçucu yağ ise distilasyon ile elde edilir. Saf hardal yağı, sinüsün ajitasyonunu sağlayabilen çok güçlü bir aromaya sahiptir. Bazı batılı ülkeler tüketimini engellemekle birlikte, yemek pişirirken Hindistan gibi

Devamı

Gül yağının faydaları

Bir gülün kokusu, oldukça cezbedici bir koku olmasıyla tanınmaktadır. Ama güllerin güzel kokularından çok daha fazlasına sahip olduğu bilinmektedir. Gül, birçok sağlık koşullarının iyileşmesine yardımcı olabilecek terapötik avantajlara sahiptir. Basit bir buharla damıtma yöntemi ile elde edilen gül esans yağı, sağlık koşullarının tedavisinde kullanılmakta ve binlerce yıldır doğal güzellik uygulamalarında tercih edilmektedir.

Yapılan araştırmalar ve kişisel

Devamı

Greyfurt yağının faydaları

Sıklıkla ekşi ve keskin tadıyla tanınan greyfurt, daima yeşil bir narenciye ağacının sarı-turuncu renkteki meyvesidir. Greyfurt esans yağı, bu meyvenin kabuğundan türetilir. Pek çok kullanım alanına ve sağlıksal açıdan faydalara sahiptir. Greyfurt özü yağının aroması, menşeli narenciye ve meyveli aromalarla eşleşir. Bu nedenle, canlandırıcı ve enerjik bir aroma sunmaktadır. Uygulanan greyfurt yağı, netlik duygusu uyandırır ve ana kimyasal bileşeni olan limonin, ruhsal durumun

Devamı

Fındık yağının faydaları

Fındık yağı, kabuklu ve soğuk preslenmiş fındıktan üretilen mükemmel bir yağdır. Bir litre soluk sarı renkteki fındık yağını çıkarmak için yaklaşık olarak 2,5 kg fındık gerekmektedir. Fındık yağı sıklıkla gıdada, diyetetikte veya kozmetikte kullanılmaktadır. (1)

Fındık yağında kalori, yağ, doymuş yağ, karbonhidrat, lif, protein, kolesterol gibi pek

Devamı

Emu yağının faydaları

Avustralyalıların çok uzun zamandır tanıdıkları ve kullandıkları bir yağ olmasına rağmen emu yağı, yağ piyasasında nispeten yeni tanınan bir yağ olarak bilinmektedir. Emu, Avustralya’da bulunan bir kuştur. Devekuşu olarak da tanınır. Ülkenin insanları kuşun etini ve iyileştirici özelliklere sahip olduğu için yağını da kullanmaktadır.

Emu yağı, çok çeşitli sağlık koşulları için faydalıdır. Örneğin, artrit ve deri iltihabı gibi durumlarda harikalar

Devamı

Elma yağının faydaları

Dünyadaki en popüler meyvelerden biri olan elma, herkes tarafından oldukça sevilen ve tüketilen lezzetli bir meyvedir. Bu besleyici meyvenin faydaları ise bilinenden çok daha fazladır. Özellikle, yendikten sonra genelde atılan elma tohumlarının faydaları son derece şaşırtıcıdır. 2007 yılında yapılan bir araştırmada, elma tohumunun kalsiyum, fosfor, protein, potasyum, doğal kükürt, lif, pektin, oleik asit, alfa-linoleik ve linoleik asitler, demir gibi mineraller ve esansiyel yağ asitleri

Devamı

Defne yağının faydaları

Bu yağ, bilimsel adı Laurus Nobilis olan defne ağacının taze yapraklarının buhar damıtımı ile çıkarılmaktadır.  Defne yaprağı yağının sağlığa olan faydaları arasında antiseptik, antibiyotik, antinevraljik, antispazmodik, analjezik, iştah açıcı, sıkılaştırıcı, böcek öldürücü, sedatif, mide rahatlatıcı, vücudu temizleyici ve tonik bir madde olma gibi özellikleri bulunmaktadır.

Devamı

Çörek otu yağı

Çörek otu yağı basitçe siyah renkteki çörek otu tohumlarının sıkılması ve sıkıştırılmasıyla üretilen, özütlenmiş bir yağ maddesidir. Gerekli malzemeler temin edildiğinde evde üretebileceğiniz bu yağı kolayca satın da alabilirsiniz.

Peki, çörek otu nedir? Minik, siyah renkte, kalın şekilli çörek otu tohumu en çok ‘kara tohum’ veya ‘siyah kimyon tohumu’ olarak anılır. Yağının kolayca çıkarılmasını sağlayan hafif kavisli ve kalın bir yapıya

Devamı

Çam yağının faydaları

Çam uçucu yağı, çam iğnelerinden buharla damıtılma işlemi ile ekstrakte edilir. Yağ, pinus cinsine ait birkaç ağaç türünün herhangi birinden temin edilebilir. Bunların bazıları arasında cüce çam, uzun yapraklı çam ve ya Norveç çamı bulunmaktadır.

Çam esansiyel yağı ferahlatıcı, canlandırıcı ve temizleyici olarak bilinir. Muhtemelen aşina olduğunuz kuvvetli odunsu bir aromaya sahiptir. Bazıları bu konunun orman kokusuna benzediğini söylemektedir.

Devamı

Citronella yağının faydaları

Citronella yağı, limon ağacının farklı türlerinden biri olan cymbopogon (limon otu) ağacının yaprakları ve saplarından elde edilir. Güney Asya’da başlayan Citronella çimi, esas olarak bazı Asya ülkeleri ve Güney Pasifik adalarında yetişir. Bu yağın ekstraksiyonu buhar distilasyon işlemi ile yapılır. Citronella yağı güçlü antiseptik, antimikrobik ve mantar önleyici özelliklere sahiptir. Çeşitli iç ve dış yaralanmalarda enfeksiyon gelişme riskini düşürür,

Devamı

Ceviz yağının faydaları

Cevizler inanılmaz derecede omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Omega-3 yağ asitleri doymamış yağ asitleri olduğu için genel olarak sağlığın korunması açısından oldukça faydalıdır ve bazı tıbbi durumların önlenmesinde de özellikle etkilidir.

Beslenme uzmanları cevize büyük önem verirler. Bununla birlikte, ceviz yağı tüketimi ceviz tüketmekle eşit derecede yararlı olabilmektedir. Normalde tüketilen ceviz yağının rafine edilmemesi gerekir, çünkü sadece bu formda

Devamı

Buğday yağının faydaları

Buğday tohumu yağı soğuk ekspresyon ile buğday çekirdeklerinin mikroplarından çıkarılmaktadır. Buğday tohumuna buğday çekirdeğinin embriyosu da denebilmektedir. Buğday çekirdeğinin bir kısmı rafine un haline getirildiğinde çıkarılır; kalın bir kıvama ve güçlü bir aromaya sahiptir. Lif, protein ve kalsiyum, demir, potasyum, B vitaminleri, magnezyum, çinko, omega-6 yağ asitleri ve omega-3 yağ asitleri gibi diğer besleyicilerle doludur.

Buğday tohumu yağı nemlendirme

Devamı
1 26 27 28 29 30 61