Zambak yağının faydaları


Zambak tüm dünyada yetişen çok güzel bir bitkidir. Sahip olduğu doğal yağ, sağlığa olan birçok faydasıyla bilinmektedir. Zambak yağı, zambak çiçekleri hassas bir yapıya sahip olduğu için pek çok esansiyel yağ gibi damıtılarak üretilmez. Kokusuz yağlara eklenen zambak çiçekleri bu yağlarla bütünleşerek onlara güzel bir koku ve tıbbi özellikler katmaktadır. Bu yöntemle çiçeklerden elde edilen uçucu yağlara tıbbi değerini vermede önemli rol oynayan maddeler ise linalol, vanilya, terpineol, feniletil alkol, palmitik asit, sinnamik asit ve benzoik asit olarak bilinmektedir.

Zambak yağı aynı zamanda birçok krem, losyon, yüz yıkama ve kozmetik ürünü yapımında kullanılmaktadır. (1)

Zambak yağının sağlığa olan faydaları

Kalp sağlığına iyi gelir: Zambak çiçeği yağı mükemmel bir kalp toniği olarak bilinmektedir. Bu bitkisel yağ, yaşlı insanlar için kalp rahatsızlıklarının tedavisinde kesinlikle güvenlidir. Zambak yağı, kapakçık kalp hastalığı, damla tıkanıklığı, konjestif kalp yetmezliği ve diğer kalp yetmezliği gibi kardiyak bozuklukları tedavi edebilmektedir. Organik çiçek yağında bulunan flavonoidler, arterleri ve kan dilatasyonunu uyarmaktadır. Aynı zamanda diüretik özellikler sunan zambak yağı, kan basıncı seviyesini de düşürmektedir.

Cilt problemlerine iyi gelir: Zambak yağı, minör yanıkların, yaraların ve yara izlerinin tedavisinde merhem amacıyla kullanılmaktadır. Yaralı dokuları hızlı ve etkili bir şekilde iyileştirmeye yardımcı olabilmektedir. Zambak yağı aynı zamanda cilt yüzeyindeki koyu renkli lekeleri gidermeye de destek olabilmektedir. (2)

Cilt tonunu eşitler: Zambak çiçeği yağı suyla damıtılarak bir tonik hazırlanabilmektedir. Bu tonik ise, cildi aydınlatmak, parlatmak ve sağlığını teşvik etmek için yardımcı olmaktadır. Zambak yağı ile hazırlanan tonik aynı zamanda cildi sıkılaştırmaya destek de olmaktadır. (3)

Depresyonla mücadele eder: Zambak yağının zihinsel problemleri hafifletmeye yardımcı olduğu söylenmektedir. Bu nedenle, zambak yağı aromaterapide baş ağrısı, depresyon ve melankoli ile mücadele etmek için kullanılmaktadır. Ayrıca bellek kaybı, apopleksi ve epilepsiyi tedavi etmek için de zambak yağından faydalanılmaktadır. Beyin hücrelerini güçlendirmek ve beynin bilişsel süreçlerini iyileştirmek için oldukça faydalıdır. (4)

Kronik akciğer hastalıklarının tedavine yardımcı olur: Bu bitki, amfizem ve astım gibi kronik obstrüktif akciğer hastalıkları (KOAH) tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda, tedavi edilmezse konjestif kalp yetmezliğine neden olan akciğer ödemini engellemek için bazı tedavi yöntemlerinde de zambak yağından yararlanılabilmektedir. (5)

Anjina pektoris tedavisine yardımcı olur: Zambak çiçeği yağının, koroner arterlerde spazmlardan kaynaklanan göğüs ağrısını azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda, kalp kasına oksijen teminini artırmaya da destek olmaktadır. (6)

Ateşi düşürmeye yardımcı olur: Zambak çiçeği yağı kan dolaşımının hızını azaltmaya yardımcı olarak vücudun ısısını düşürmektedir. Bu nedenle, özellikle ateşin tedavisinde sıklıkla zambak yağına başvurulmaktadır. (7)

İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir: Zambak çiçeği yağıyla hazırlanan tentür, idrar yolu enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olabilmektedir. Üretrada oluşan tıkanıklığı temizleyerek idrar yolu tedavisini desteklemektedir.

Sindirim sistemine yardımcı olur: Zambak çiçeği yağı hem temizleyici hem de müshil özelliklerine sahiptir. Bu nedenle, vücudun sindirim sürecine destek olarak sürecin düzgün bir şekilde işlemesini sağlamaktadır.

Diğer faydaları: Zambak yağlarının diğer faydaları arasında ise, vücutta fazla suyun tutulmasını önlemek, böbrek taşlarını temizlemek ve gut ya da romatizma gibi eklem problemleriyle ilişkili ağrıları azaltmak bulunmaktadır. Aynı zamanda felç, şok ve konuşma kaybının tedavisinde de zambak yağı kullanılmaktadır. (8)

Zambak yağının zararları

Hamile kadınlar, emzirilen anneler ve çocuklar, öncesinde iyi eğitilmiş bir sağlık uygulayıcısına ya da bir doktora danışmadan uçucu yağlar kullanmamalıdır. (9)

Tavsiyeler

Zambak yağı diğer yağlarla birlikte kullanılabilir, zambak esansiyel yağı aynısafa çiçeği yağıyla karıştırıldığında; hassas ciltler için oldukça etkili olabilmektedir.

Zambak yağı banyo suyuna eklenerek kullanılabilir. Aynı zamanda, yağla vücuda yapılan masajlar etkili bir rahatlama yöntemi olabilmektedir. Kuru kesikler, kuru dirsekler için faydalıdır. Yüz nemlendiricisi ya da gözaltı yağı olarak kullanılabilir. (10)