Shea yağının faydaları


Losyonlara ve kremlere yönelik organik alternatifleri araştırdıysanız veya kendiniz evde hazırlamayı denediyseniz, shea yağıyla tanışmış olma ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Shea yağı, batı ve orta Afrika’da bulunan Karite ağaçlarının fındıklarından türetilen katı yağlı bir yağdır. Fındıkları hasat edildikten sonra ezilerek karıştırılır ve içinde bulunan shea yağı alınır. A vitamini bakımından oldukça zengin bir yağdır ve cildi nemlendirerek cildin elastikiyetini muhafaza etmektedir. Bu gücünü sahip olduğu çeşitli yağ asitlerine borçludur. Bu nedenle, losyonlar, sabunlar ve kozmetik ürünlerinin yerine kullanmak için harika bir seçenek haline gelmektedir.

Nem açısından zengin olduğu kanıtlanmış olan shea yağının bu özelliği cildin iyileştirilmesi için mükemmel bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Evlerde bulundurmak ve ihtiyaç olduğu anda bu yağa ulaşmak oldukça iyi bir yöntemdir. (1)

Shea yağının sağlığa olan faydaları

İyileştirici bir güce sahiptir: Muhtemelen shea yağı hakkında en çok bilinen şey sahip olduğu iyileştirici güçleridir. Bu performans shea yağının oleik asit, stearik asit, palmitik asit ve linolenik asitler gibi bitki sterolleri ve çok yüksek yağ asidi seviyelerine sahip olması gerçeğine dayanır. Hepsi de yağda çözünebilirler ve en önemlisi, alkali ile kombine edildiğinde sabun haline gelmezler. Shea yağı, fındıktan gelen diğer yağlar kadar yağdan arındırılmadığı için cilt üzerinde harikalar yaratabilir ve böylece cildi iyileştirebilir.

Antioksidandır: İster inanın ister inanmayın, shea yağı antioksidan özelliklere sahiptir. A ve E vitaminleri gibi bitkilerden gelen antioksidan türü açısından oldukça zengin bir yağdır. Ayrıca kateşinler için de sağlıklı bir kaynaktır. Vitaminlerin rolü cildi zararlı UV ışınlarından, serbest radikallerden ve çevreden gelen zarar veren tüm hasarlardan korumaktır. Kirlilik, kirli yağmur suyu ve soğuk algınlığı bile cilde yaklaşamamaktadır. (2)

Antiinflamatuardır: Saf shea yağı içindeki benzersiz bileşiklerden biri, mutfağınızdaki tarçınla yakından alakalı sinnamik asittir. Sinnamik asit güçlü bir antiinflamatuar ajan olarak bilinmektedir. Saf shea yağı diğer bileşiklerle bağlanan son derece yüksek sinnamik asit seviyesine sahiptir ve bu da cildin iltihaplanmasına karşı etkili bir şekilde çalışmasına destek olmaktadır. (3)

Kolesterole iyi gelir: Shea yağı, kolesterol seviyelerini düşürmenin yanı sıra lipoproteini (LDL) düşüren ilaçlar üretmek için tıbbi olarak kullanılabilir. Shea yağının antihiperkolesterolemik özelliği, yüksek stearik asit ve saponin içeriğinden kaynaklanmaktadır. Saponin, bağırsakta safra asidi ve kolesterol ile karışık miselleri oluşturarak serum kolesterolünü düşürür, böylece atılımını arttırır ve absorpsiyonunu önler.

Zararlı UV ışınlardan korur: Shea yağı güneş ışığına maruz kalındığında deriye zarar verebilecek güneşin ultraviyole (UV) ışınımının bir bölümünü yansıtan ya da emen güneş tarama kremi olarak kullanılabilir. Shea yağı, triterpen alkolün sinnamat esterlerini içerir; böylece cildi güneş yanığına karşı korur, güneşe bağlı cilt kanseri riskini azaltır, eritemden korur ve fotokarsinogenez ile savaşır. (4)

Kas ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur: Shea yağının sahip olduğu iltihap önleyici özellikleri ve iyileştirici ajanları aşırı çalışmış ve yorulmuş kaslar nedeniyle oluşan kas ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olmaktadır. Sonrasında kas ağrıları yaşama riskinizi azaltmak için kaslarınızı yoğun bir egzersiz programına hazırlamaya da yardımcı olabilir. (5)

Yaşlanma karşıtıdır: Shea yağı, cilt için en iyi yaşlanmayı önleyici ve nemlendirici ajanlardan biri olarak düşünülür. Cildin genç iskele proteini olan kolajen üretimini uyarır. Shea yağında bulunan A ve E vitaminleri cildi esnek, besleyici ve parlak tutmaktadır. Yeni oluşmaya eğilimli olan kırışıklıkları ve yüz hatlarını önlemektedir. Shea yağı gözenekleri tıkamadan deriye kolayca nüfuz eder ve kuru cilt için özellikle etkili olur.

Bebek cildi için faydalıdır: Shea yağı kimyasallardan yoksun mükemmel bir doğal nemlendiricidir. Bebeğin bakımı için idealdir, cilde yumuşak yaklaşmaktadır. Yumuşak olması yanında bebekler için oldukça hassastır. Hassas ciltler için özel olarak hazırlanmıştır. Banyodan sonra cilde uygulandığında oldukça etkilidir. Bebeklerin cildinde oluşan egzamanın veya bebek bezi döküntüsünün iyileşmesi için kullanılabilir.

Dudak sağlığını destekler: Shea yağı kolayca emilebilir. Bu nedenle, soğuk mevsimlerde ya da kuru havalarda ihtiyaç duyulan fazla nemi ve besini temin eder. Böylece, dudaklarınızı soğuk ve kuru havadan korumak için mükemmel bir dudak balsamı görevi görür. Shea yağı kuru ve çatlamış dudakları tedavi etmek için oldukça etkilidir. (6)

Cilt sağlığını destekler: Shea yağı, sivilce ve sedef hastalığı gibi iltihaplı deri durumları için mükemmel bir doğal tedavidir çünkü antienflamatuar ve antibakteriyel bileşikler açısından çok zengindir. Cildinizi tedavi etmek için shea yağı kullanmayı düşünüyorsanız, saf olmayan türde shea yağı bulunan kimyasallar cildi tahriş etmeye neden olabilir, bu nedenle rafine edilmemiş bir tür elde ettiğinizden emin olun.

Cildi güzelleştirir: Shea yağının içinde bulunan benzersiz vitaminler ve diğer bileşenler cildin esnekliğini ve kuvvetini korumak için oldukça önemlidir. Shea yağı, cildinizi nemlendirir, yumuşatır, elastikiyet katabilir. Bu nedenle de cildinizi daha genç ve daha güzel gösterebilir.

Saç sağlığını destekler: Bu harika doğal ürün, çevresel toksinler tarafından verilen serbest radikal hasarından saçınızı da koruyabilir. Aynı zamanda, UV ışınlarına maruz kalındığı zaman oluşan hasarı önlemek için yeterli miktarda güneşten koruma faktörüne sahiptir. Saç folikülleri tarafından çok kolay emilir ve kökten koruma sağlayacak saç millerinizi kaplayabilir. Yüzmeden önce uygulandığında klor hasarına karşı da koruma sağlayabilir. (7)

Böcek ısırıklarına iyi gelir: Böcek ısırıkları bazen sinir bozucu bir hale gelebilir. Tek seferde böcek sokması için harika bir rahatlama sunan shea yağının antiinflamatuar gücünü bu durumda deneyebilirsiniz. Kaşıntılı ısırık üzerine biraz shea yağı sürülmesi rahatlama ve daha hızlı bir iyileşme sağlar. Ayrıca, zehirli bitkiler veya diğer maddeler nedeniyle oluşan rahatsızlık için yine etkilenen bölge üzerine shea yağı sürebilirsiniz. (8)

Ayak sağlığına iyi gelir: Çatlamış ve kuru olan topuklardan muzdaripseniz shea yağı faydalı olabilir. Topuklarınız ciddi şekilde kötü durumdaysa, basitçe yıkayın ve sonrasında yatmadan önce biraz shea yağı uygulayın. Üzerine yumuşak pamuklu çorapları giyin. Sabah topuklarınız yumuşamış olacaktır. Bunun bir daha olmasını engellemek için haftada bir veya iki kez tekrarlayın. (9)

Kafa derisine iyi gelir: Shea yağı kuru kafa derisi için iyidir. Kafa derisine nemlendirilmesine yardımcı olur. Sağlıklı bir deriyi elde etmeye ve korumaya yardımcı olmak için shea yağını saç maskesi olarak kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için, biraz shea yağı hafifçe ısıtın ve eritin. Birazını avuçlarınızın içinde yoğurarak da eritebilirsiniz. Sonra parmaklarınızı kullanarak, kafa derinize biraz shea yağıyla masaj yapın. Yaklaşık 20-30 dakika bekletin. Sonra yıkayın. (10)

Shea yağının zararları

Zamanı geçmiş olan shea yağı, doğal bütünlüğünü kaybeder ve yukarıda listelenen faydaları sağlayamaz. Birçok kişi daha iyi görünüşü ve kokusu olmamasından dolayı rafine edilmiş shea yağı kullanmayı tercih eder ancak shea yağı faydalarını kaybettiğinin farkında değillerdir. Rafine edilmiş shea yağı oldukça zararlıdır hatta kanserojen ve ultraviyole ışınlara açık olma gibi durumları içermektedir. Bu nedenle her zaman çiğ shea yağının temin edilmesi oldukça önemlidir. (11)

Tavsiyeler

Yerel doğal gıdalar mağazasında % 100 doğal işlenmemiş shea yağı satın almayı tercih edin. İşlenmiş shea yağı farklı formlarda olabilir.

Erime yapmak için, sıcak su üzerine bir kâseye koyun. Soba veya ocakta doğrudan ısıya maruz bırakmayın.

Soğuk ve kuru yerde muhafaza ediniz. Shea yağı, tıpkı hindistancevizi yağı gibi sıcakta eriyecektir. (12)





adidas eqt   | adidas eqt 9317   | adidas eqt adv   | adidas eqt adv 9317   | adidas eqt adv pk   | eqt adv shoes   | eqt adv 93   | eqt adv 9317   | eqt adv black green   | eqt adv pk   | eqt support adv 93   | eqt support adv 9317   | eqt support adv black green   | eqt support adv pk   |